circular.jpg


Tulevan matkan tarkoitus onkin saanut minulle ihan uuden merkityksen. Tähän asti olen ajatellut vain, että kiva lähteä miehen ja hyvien ystävien kanssa mukavaan ja lämpimään paikkaan lomailemaan ryyppäämään  lomailemaan ryyppäämään lomailemaan.
Kun huomasin, että sieltä läheltä löytyy noita luolamaalauksia, en ole muuta pystynyt ajattelemaankaan.


sant-a.jpg

Nämä kaikki ovat luolasta Cuevas de la Piletas, joka on vain muutaman kymmenen kilometrin päässä asuinpaikastamme Benalmadenasta. Juuri tähän luolaan pääsevät vielä tavalliset maallikot, suurimmat eli Altamiran luolat Pohjois-Espanjassa ja Lascaux Ranskan puolella on suljettu yleisöltä. Tuolla lähistöllä on muitakin luolia, joista ainakin osaan myös pääsee.

detalle-lago.jpg

Radiohiiliajoitusten mukaan vanhimmat merkit ja kuvat ovat 25 000 vuotta vanhoja, uusimmat 8000 vuotta.
Mykistävää.
Nämä ovat vanhimpia merkkejä, mitä ihminen on koskaan missään tehnyt, jotka vielä ovat tallessa. Vanhempia ovat tietenkin kivityökalut, joita on jo pystyihmisen ajoilta, mutta niitä ei ole tehty viestiksi tai kuviksi.
Laitanpa linkin omalle vanhalle sivulleni, jossa näitä ihmiskunnan historian vaiheita tiivistin.
Yhä selkeämmäksi minulle käy se, että ihmiskunnan kehitys on nimenomaan kulttuurin evoluutiota, ja siinä keskeinen merkitys on tiedon ja taidon siirtymisellä ja tallentamisella, joka mahdollistaa sen kertymisen. Kirjoitus on ihmiskunnan tärkein keksintö. Ja nämä ovat kaikkein vanhimpia säilyneitä merkintöjä, tuhansia vuosia kirjoitusta vanhempaa. Osa saattaa olla merkkikieltä, viestejä joka tapauksessa, ja samalla taidetta.