1501775.jpg

Kiitos kuvakehuista. Minullekin oli yllätys, että kännykkäkameralla sai näinkin hyviä kuvia. Varsinkin kun valoa oli melko vähän, esimerkiksi Alhambrassa ollessamme oli suurimman osan ajasta pilvistä.

Alhambra oli ihmeellinen.
En oikein tiennyt mitä odottaa, koska tiesin etukäteen vain, että se on vanha maurilaispalatsi, jossa on rakennuksia ja puutarhoja monelta aikakaudelta. Vanhimmat osat ovat raunioina, mutta selkeästi hahmotettavissa.

1501901.jpg

Tämä on kylpylä yli tuhannen vuoden takaa.

Ja melkein yhtä vanha sisäpiha suihkulähteineen.

1501862.jpg

Vanhat okranväriset hiekkakivimuurit olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan kauniit. Palatsien sisällä olleen loiston pystyy aistimaan vieläkin. Minusta on ihme, että suuri osa häkellyttävän kauniista ornamenteista, kokonaan koraanin jakeita täyteen kaiverretut seinät ja mestarillisesti sommitellut kaakelit ovat säilyneet. Koko valtava linna on ollut kuitenkin pitkiä aikoja suojelematta ja oman onnensa nojassa.

1501787.jpg

Islaminuskoiset maurit hallitsivat Espanjasta suurinta osaa n. 700-1400-luvuilla j.a.a. Tuona aikana eri uskontokunnat elivät sovussa keskenään, muslimit, kristityt ja juutalaiset. Katolisten Isabellan ja Ferdinandin valloitettua Espanjan muslimit ja juutalaiset karkoitettiin tai orjuutettiin. Inkvisitio piti huolen lopuista. Eläköön kristinusko, armo ja suvaitsevaisuus.

Alhambrassa ymmärsin islamiin kuuluvan kuvien välttämisen. Kuvista tulee niin helposti palvonnan kohde niinkuin kirkon piirissä ristiinnaulitusta. Asia ja opetus jää toissijaiseksi.

1501725.jpg

Ja päivän saarna päättyy kaakelitaiteeseen. Yksinkertainen on kaunista.

1501655.jpg

Melkein tuhannen vuotta nämäkin on tässä pysyneet, vähän rapautuneet.