Katriina haastoi minut kertomaan ekologisista valinnoistani. Huh.

1. Siivoan äärimmäisen harvoin. Säästän siten vettä ja vesistön pesuainekuormitusta.

2. En silitä koskaan pyykkiä paitsi olohuoneen pöytäliinan, joka vaihdetaan jouluksi ja juhannukseksi. Säästän siten sähköä, vettä ja vesistön pesuainekuormitusta.

3. Pesen vain täysiä koneellisia sekä pyykkiä että astoita. Pyykkikori ja tiskipöytä ovat aina täynnä ja käsinpestävät vaatteet ja astiat pesen sitten kun on pakko. Tällä tavoin säästän sähköä, vettä ja vesistön pesuainekuormitusta.

Nyt on pakko lähteä töihin. Autolla.
***

Edit. Piaf.
Ra.
Tämä ekotekojen ajattelu on hallinnut koko päivää. Haaste on siis hyödyllinen. Enimmäkseen olen ajatellut, missä kaikessa en ole ekologinen.

Ajan autolla lyhyetkin matkat.

Pidän sisälämpötilan miellyttävänä.
Talomme lämpiää öljyllä. Eilen öljy loppui, minkä sain havaita hiuksia pestessäni, ja tilasin 1500 litraa lisää. Hinta yli 80 senttiä litra. 2003 se oli 38 c/l, 2005 61 c/l. En jaksa edes valittaa kun ei se mitään hyödytä. Tuo määrä riittää noin puoleksi vuodeksi.

En käytä sähkönsäästölamppuja huonojen kokemusten takia.

Käyn nykyään ulkomailla noin kerran vuodessa lentokoneella.

Missä olen ekologinen?

Kierrätän tunnollisesti. Meillä on eri keräysastiat kuiva-, bio-, lasi-, metalli- ja katonkijätteille. Lisäksi vien erikseen tietysti jätepaperin ja pahvin. Vaatteita ostetaan vähemmän kuin on tarpeen ( meidän perheen miesten vaatettaminen on työn ja tuskan takana) ja tietysti kierrätetään. Vain kerran olen myynyt kirpparilla, yleensä vien Pelastusarmeijan, SPR:n ja UFF:n konttiin ne, jotka eivät siirry suoraan seuraavalle käyttäjälle.

En roskaa vahingossakaan. Vaikka pääsääntöisesti en halua puuttua toisten asioihin, olen joskus nostanut koululaisen maahan heittämän suklaa- tai jäätelöpaperin ja ojentanut sen hänelle oikein ystävällisesti hymyillen ja sanoen: "sinulta putosi jotakin".

Kulutustavarat käytämme yleensä ihan loppuun. Jos kerran TV:stä näkyy kuva niin mitä sitä vaihtamaan, vaikka onkin 80-luvun lopulta. Tosin viime vuonna saatiin myös vanhempieni vanha tv, joka on vähän uudempi.
Lähes kaikki huonekalut ovat käytettynä hankittuja tai saatuja. Sohvat on ostettu uutena v.-92 ja -2000, päällisiä vain vaihdettu. Uusimmatkin hankinnat ovat keväältä 2000, Ikean tasot ja CD-hylly.

Tiesittekö, että nykyään voi käyttää fosfaattipitoista pesuainetta hyvällä omallatunnolla? Puhdistamot poistavat kaiken fosfaatin jätevedestä.

Mitä aion parantaa ekologisemmaksi?

Lisään lähiruoan käyttöä.

Boikotoin entistä enemmän muovisia yksittäispakkauksia.

Menen seuraavan kerran Kanarian saarille polkupyörällä ja soutuveneellä.