Jostain syystä minulle tästä omasta blogista on tullut omien tekemisten ja tekemättä jättämisten listaamista. Siis eräänlainen omantunnon tai yliminän korvike - arvelen tosin, että nämä asiat eivät kiinnosta ketään, hädintuskin edes itseäni...mutta aina kun tähän istahdan, alan kirjoittaa raporttia siitä, mitä on jäänyt tekemättä, mitä olisi pitänyt tehdä, vali vali kun ei jaksa ja niin edelleen.

Voi kehveli, niinkuin ei muuta olisi mielessä kuin tekemättömät työt, joiden märehtiminen vie enemmän energiaa kuin koskaan niiden tekeminen! Mutta tänään kävin pyörällä kaupassa! Puolitoista kilometriä! Ja ylämäkeä mennen tullen!
Otsalamppu päässäni näytin melkein urheilulliselta. Oli nimittäin pimeää, enkä löytänyt yhtäkään toimivaa pyörälamppua. Huomasin kyllä kunnon laskeneen roimasti: lähtiessä hengästytti, kun laitoin lenkkarinnauhoja kiinni. Ovatko minun jalkani olleet aina yhtä kaukana?

Toivottavasti ne ottavat sinne afrikkalaisen tanssin alkeisiin. Mietin kyllä tänään, mistä löydän sellaiset supertenat, jotka kestävät tunnin hyppimisen? Kaksi päivää aikaa treenata lantionpohjan lihaksia, ettei käy kovin köpelösti. Voi tätä proosallista vanhuutta. Onneksi sentään kykenen vielä syömään itse.

Etsin äsken esille Afrikka-kirjan, jonka kuopus sai siskoltani muistaakseni synttärilahjaksi. Afrikan kulttuuriaarteet ovat olleet minulle ikäänkuin avaamatta ollut aarrearkku: olenhan toki enemmän ja vähemmän lukenut, kuunnellut, kuvia ja dokumentteja katsellut, mutten koskaan kovin tarkasti perehtynyt. Afrikka on minulle ihmisen syntymäkoti, Mama Africa, paljon muuta kuin se sotien, köyhyyden ja sairauksien täyttämä kuva, mitä uutisista seuraamme.

Vuosia sitten ostin erään tekstiilinäyttelyn katalogin, jossa esitellään afrikkalaista tekstiilitaidetta. Se on ollut minulle ehtymätön lähde, kun olen tarvinnut ylimääräistä inspiraatiota silkkihuivien, lasitöiden tai jonkun muun tekemiseen. Vaikka ne ovat yksinkertaisen näköisiä, luonnonväreillä värjättyjä, alkeellisilla tekniikoilla tehtyjä, niin ne ovat täydellisiä harmoniassaan ja elävyydessään.

Tietenkään afrikkalainen kulttuuri millään saralla ei ole yhtenäinen vaan siellä on hyvin erilaisia kulttuureja, valtava manner. Toivottavasti pääsen joskus käymään jossakin päin sitä mannerta, nimenomaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.