Mää sai ihan kauhian tartunna! Mää kävin Pohojalaasen lokisa tännää ja nyt se tuhannen kieli tarttu minnuunki. Ei se Pohojalaasen kieli vaammun oma alakuperänen kieleni eli Oulunkieli tuli päälle eikä irtua millää. Moon Tuirasta kotosi ja vaikka moo asunu Keski-Suomesa jo suurimma osan ikkääni nii moon nii oululaine ko olla ja voi. Vaammoon pitäny tätä lokia iha asiallisella kiriakielellä eikä soo ollu yhtää vaikiaa enneku nyt nyriähti oikeen kunnolla.

Mee oo ikinä hävennyt mun kieltä enkä oo tarkotuksella yrittäny ruveta puhhuu hienommasti vaan tarttuuha se tapa ko neliännesvuosisajanki josaki assuu. Ko me muutettii Oulusta tänne etelää nii molin kolometoistavuotias. Soli kyllä meleko lystiä ko nei koulusa välillä ymmärtäny iha oikiasti mitä mää sannoi: kukkaa ei tienny mikoo onnikka tai kilolasit eikä ymmärtäny semmostakkaa iha selevää asiaa ku että joku meni pahki johonki. Vaa meen muista että ikinä siitois kiusattu, tai sitte molin niin pölijä etten hokassu. Soon kyllä ihan mahollista seki.
Assuimmää Oulusa vielä aikuisenaki monta vuotta opiskelemasa vaa moli ottanu ukon täältä etelästä jo enne sitä. Ja tänne mää sitte riuhtasi itteni ko valamistuin. Vaa ikänää mee aattele ittiäni muutenko oululaisena, soon kyllä kumma. Kainnoo muillaki ihimisillä juuret syväsä misä kelläki, mulla noo Oulusa ku sieloo meijä sukua asunu jo monta sattaa vuotta.
Meijä lapset sannoo aina että ko me ajetaa Mummulaa nii mää rupian puhhuu Oulua viimestään Kempeleesä, jossei jo Tupokse Essolla. Mikä niitte on sanuesa ko ite puhuvat täyvellistä kiriakieltä jokkainen, kenneehän noo oikeen tullu?  Mää puhun Oulua ja isäsä ei puhu mittää.  Ja noo vielä jokkainen ruvennu puhhuun kiriakielellä heti pikkukakarasta alakain, soli meleko aavemaista. Vanahin varsinki ku soli niin pikkuvanaha muutenki ja joskus aiva ihimeellisen runolline puhheissaa, kerranki se sano isäsä äijille puhelimesa että "hengitys hattaroi meidät huuruina ja olimme kuin kesäkarhut talvella". Moli iha äimänä, soli kolomivuotias ja oli eellisiltana ihimetelly ko kylymäsä ilimasa hengitys huurus pihasa. Vaan nykyjää sei puhu palijo mittää, sannoo vaa että elä kysele. Niinko moon tainnu jo joskus mainitakki.

Emmää kyllä aijo ruveta ihan päntiönnää tällä oulunkielellä kirijottaan, vaan nyt meen voinu muuta.